Op dit moment is het nog zo dat iedere Nederlandse werkgever compensatie kan vragen voor de transitievergoeding die zij heeft betaald vanwege ontslag na twee jaar arbeidsongeschiktheid. Deze werknemers hebben recht op de transitievergoeding. En deze vergoeding wordt dus momenteel gecompenseerd door het UWV. Dat betekent dat die werkgevers de betaalde transitievergoeding terugkrijgen van het UWV. Er is een wetsvoorstel ingediend dat deze compensatie beperkt.
Wat er waarschijnlijk verandert
Het wetsvoorstel houdt in dat vanaf 1 juli 2026:
- Werkgevers met minder dan 25 werknemers (bijvoorbeeld de bakker of de slager op de hoek) gecompenseerd zullen blijven worden voor de betaalde transitievergoeding; en
- Werkgevers met 25 of meer werknemers niet meer gecompenseerd worden.
Dat betekent dat als jouw werkgever ten minste 25 werknemers in dienst heeft, waarvan een werknemers op of na 1 juli 2026 langer dan twee jaar arbeidsongeschikt is, niet meer gecompenseerd wordt al hij de transitievergoeding heeft betaald.
Gevolgen beperking compensatieregeling transitievergoeding voor de praktijk
De exacte gevolgen voor de praktijk zijn nog niet bekend. Ik kan mij wel voorstellen dat er een toename zal komen van het aantal slapende dienstverbanden. Een slapend dienstverband is een dienstverband waarin de loondoorbetalingsverplichting van de werkgever vanwege twee jaar arbeidsongeschiktheid is gestopt, maar dat niet beëindigd is. Zolang het dienstverband niet beëindigd is, hoeft er ook geen transitievergoeding betaald te worden. Dit is een heel vervelende situatie. Hierin kan ik jou helpen. Neem hierover gerust contact met mij op.
Wil je meer lezen over een slapend dienstverband? Lees dan de pagina transitievergoeding bij slapend dienstverband.