Meteen naar de inhoud

Ontslag na twee jaar ziekte, wat nu???

Ontslag na twee jaar ziekte

Ben jij (bijna) twee jaar ziek? Dat is al vervelend genoeg. Maar nu dreigt ook nog ontslag. Er komt er veel op je af. Je hebt vast veel vragen zoals:
Mag mijn werkgever mij ontslaan?
Hoe werkt ontslag na twee jaar ziekte?
Heb ik recht op de transitievergoeding na twee jaar ziekte?

Mijn naam is Randy Houwertjes, ik begeleid dagelijks werknemers bij ontslag na twee jaar ziekte. Met mijn hulp, bereiken zij het beste resultaat. Je krijgt maar één keer de kans om dit goed te regelen.

Op deze pagina vertel ik je alles wat je wil en moet lezen over ontslag na twee jaar ziekte.

Direct hulp nodig? Schakel vandaag nog mijn gratis hulp in.

Eerst even dit..

Twee jaar ziek zijn is niet niks. In de afgelopen 10 jaar heb ik veel werknemers na twee jaar ziekte geholpen. Regelmatig is de ziekte, of arbeidsongeschiktheid, gelegen in lichamelijke klachten. Werknemers die jarenlang zwaar werk hebben verricht en letterlijk “op” zijn. Voor andere werknemers speelt juist dat ze geestelijk te lang of te intensief zijn belast. De laatste maanden spreek ik ook steeds meer werknemers met post-corona of post-Covid19 klachten kampen en daardoor niet meer in staat zijn om te werken. Waar het ook aan ligt, het ontslag moet goed geregeld worden.

Wellicht kost het lezen je wel veel moeite. Daarom val ik maar meteen met de deur in huis: je hoeft dit niet alleen te doen. Je kan direct contact met mij opnemen. Jouw ontslag is bij mij in uitstekende handen.

Wil je geen gedoe, kies dan voor de gratis controle van jouw vaststellingsovereenkomst. Totaal ontzorgd worden? Dan ben je het beste af met het totaalpakket: beoordelen en onderhandelen vaststellingsovereenkomst. Wil je de highlights? Vraag dan de gratis ontslaggids na twee jaar ziekte aan.

Mag mijn werkgever mij ontslaan na 2 jaar ziekte?

Na twee jaar ziekte (of arbeidsongeschiktheid) geldt er geen ontslagverbod meer, waardoor jouw werkgever je mag ontslaan. In de wet staat namelijk dat hij jou 104 weken (2 jaar) loon door moet betalen tijdens ziekte. Dit wordt ook wel de loondoorbetalingsverplichting genoemd.

Als het UWV aan jouw werkgever een loonsanctie heeft opgelegd, dan moet hij je nog langer loon doorbetalen. Dat kan het UWV doen, als zij vindt dat de werkgever nog niet voldoende heeft gedaan aan de re-integratie. Daarna volgt meestal alsnog ontslag.

Hoe ontslag na twee jaar ziekte werkt

Hoe ontslag na twee jaar werkt? Jouw werkgever kan 3 dingen doen:

  1. hij kan een ontslagvergunning vragen van het UWV. Dit is niet gunstig voor jou, omdat je dan geen mogelijkheid hebt om te onderhandelen.
  2. je ontvangt een vaststellingsovereenkomst (ook wel vso of beëindigingsvoorstel). Dit is de beste optie voor jou.
  3. hij komt niet in actie en houdt daarmee jouw dienstverband slapend. Als dat zo is, neem dan contact met mij op.

Je kan ook mijn handige stappenplan twee jaar ziek bekijken.

Vaststellingsovereenkomst na twee jaar ziekte

De meeste werknemers krijgen na twee jaar ziekte een vaststellingsovereenkomst. Dit wordt ook wel een beëindigingsovereenkomst genoemd. Dit is een belangrijk document waarin afspraken gemaakt worden over het einde van jouw dienstverband. Omdat je die overeenkomst samen tekent, wordt dit ook wel ‘ontslag na twee jaar ziekte met wederzijds goedvinden’ genoemd.

In de vaststellingsovereenkomst moet in ieder geval afspraken in staan over de transitievergoeding, de einddatum (opzegtermijn), wat er gebeurt met je vakantiedagen, vakantiegeld, 13e maand etc.

Helaas worden er door werkgevers vaak fouten gemaakt in zo’n vaststellingsovereenkomst. Daardoor krijgen werknemers (veel) te weinig. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Je gaat al inkomen achteruit, dus iedere Euro telt. Laat je vaststellingsovereenkomst daarom altijd controleren. Dat is ook belangrijk om geen problemen met het UWV te krijgen.

Transitievergoeding na twee jaar ziekte?

Of je recht hebt op de transitievergoeding na twee jaar ziekte? Ja, je hebt (minimaal) recht op de transitievergoeding na twee jaar ziekte. Dat is in de wet vastgelegd. En dat is maar goed ook, aangezien je inkomen al minder wordt en je mogelijk ook pensioenschade oploopt. Check altijd of de transitievergoeding ook in je vaststellingsovereenkomst staat.

Hoe hoog is de transitievergoeding na twee jaar ziekte?

Oké, dus de transitievergoeding is verplicht na twee jaar ziekte. Maar hoe hoog is die vergoeding? De hoogte van de transitievergoeding is afhankelijk van de hoogte van je salaris en de tijd dat je in dienst bent geweest bij de werkgever. In 2023 is de transitievergoeding maximaal EUR 89.000. Wist je trouwens dat de werkgever de aan jou betaalde transitievergoeding gecompenseerd krijgt van het UWV?

Let op: werkgevers maken vaak fouten (in hun voordeel) bij de berekening ervan. Laat de hoogte van de transitievergoeding altijd narekenen. Dit is een vast onderdeel van de gratis controle van de vaststellingsovereenkomst. Ook weet ik voor de meeste werknemers die ik help de transitievergoeding te verhogen! Dit scheelt regelmatig honderden Euro’s

Rekenvoorbeeld transitievergoeding na twee jaar ziekte

Stel je bent sinds juni 2021 arbeidsongeschikt. Je verdient €2.500 bruto per maand inclusief 8% vakantiegeld. Verder ben je 12 jaar, 5 maanden en 23 dagen in dienst. Jouw transitievergoeding wordt dan als volgt berekend:

12 jaar (12 x (1/3 x 2.500)) = €10.000
5 maanden (5/12 x 1/3 x 2.500) = € 347,22
23 dagen x (23/365 x 1/3 x 2.500) = €52,51
Dan bedraagt jouw transitievergoeding € 10.399,73.

Vakantiedagen uitbetalen? Zeker!

Je vraagt je misschien af of ook jouw vakantiedagen uitbetaald worden na twee jaar ziekte. Dat is zeker het geval! Regelmatig kom ik werkgevers tegen die in eerste instantie niet van plan zijn om die vakantiedagen uit te betalen. Zij vinden dan dat je wel voldoende tijd hebt gehad om die op te nemen. Je hebt recht op uitbetaling van het saldo aan verlofdagen / vakantiedagen / vakantieuren.

Wist je dat er ontzettend veel misgaat bij het berekenen van het verlofsaldo? Werkgevers laten regelmatig vakantieuren vervallen en vaak is dat niet terecht. Daardoor kun je veel geld mislopen en dat is nu juist waar je niet op zit te wachten. Je inkomen gaat tenslotte al omlaag. Ik vraag altijd het verlofsaldo en de mutaties over de afgelopen jaren op, zodat ik samen met de werknemer kan controleren of de werkgever het verlofsaldo goed berekend heeft.

Pensioen en twee jaar ziek, hoe werkt dat?

Kort voor pensioengerechtigde leeftijd

Regelmatig halen werknemers net aan de eindstreep niet. Zij zijn kort voor hun pensioen twee jaar ziek. Is dat ook bij jou het geval? Dat is erg vervelend. Je had je het je zo anders voorgesteld en nu moet je toch eerder uit dienst. Je hebt dan toch recht op de volledige transitievergoeding. Het feit dat je kort voor jouw pensioen zit, is niet van invloed op de hoogte van de transitievergoeding na twee jaar ziekte.

Pensioenopbouw na twee jaar ziekte

In de meeste pensioenregelingen zijn afspraken gemaakt over de opbouw van het pensioen na twee jaar ziekte. Meestal wordt er premievrij pensioen opgebouwd, waardoor je geen of weinig pensioenschade oploopt. Dat is prettig, want het zal financieel al lastig genoeg worden.

Opzegtermijn na 104 weken ziekte?

De opzegtermijn na 104 weken ziekte is in sommige gevallen belangrijk. Hier moet goed naar gekeken worden omdat dit belangrijk is voor het UWV. Verder is de einddatum belangrijk voor de hoogte van de transitievergoeding.

Uitkering na twee jaar ziekte

Na twee jaar ziekte zijn er verschillende uitkeringen mogelijk. Ik zet ze graag kort voor je op een rij:

WGA-uitkering

Als je tussen de 35 en 50% arbeidsongeschikt bent, dan kom je in aanmerking voor een WGA uitkering. WGA staat voor Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsongeschikten. In dat geval bestaat er een mogelijkheid dat je in de toekomst weer kunt werken. De WGA-uitkering is dan weer opgesplitst in de loongerelateerde uitkering, de loonaanvullingsuitkering en de vervolguitkering.

De WGA-uitkering bedraagt 70% van het maximum dagloon.

IVA-uitkering

De IVA-uitkering is bedoeld voor werknemers die waarschijnlijk niet meer kunnen werken. IVA staat voor Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten. De IVA-uitkering.

De IVA-uitkering bedraagt 75% van het maximum dagloon.

WW-uitkering

Ben je minder dan 35% arbeidsongeschikt? Dan krijg je geen WIA-uitkering. Je komt mogelijk wel in aanmerking voor een WW-uitkering, een werkloosheidsuitkering dus.

Welke uitkering je ook krijgt, het is belangrijk dat de vaststellingsovereenkomst goed is opgesteld. Daarmee voorkom je dat je jezelf in de vingers snijdt. Op de website van het UWV vind je meer informatie over de soorten uitkeringen.

Voorbeeld vaststellingsovereenkomst na 2 jaar ziekte

Als je op zoek bent naar een voorbeeld van een vaststellingsovereenkomst na 2 jaar ziekte, dan kun je even kijken op de website van het UWV. Overigens stelt de werkgever de vaststellingsovereenkomst op en is het voor jou van belang dat je deze laat controleren.

Gouden tips bij een vaststellingsovereenkomst na 2 jaar ziekte

  1. Laat de vaststellingsovereenkomst altijd controleren. De check doe ik gratis.
  2. Zorg dat je krijgt waar je recht op hebt. Ik kan daarbij voor je onderhandelen.
  3. Ga nooit akkoord met het ontslag als de WIA-uitkering niet is toegekend.
  4. Voel je niet bezwaard over de transitievergoeding. De werkgever kan hiervoor een compensatie krijgen.

Weten wat anderen van mijn advies vonden?

Voordat je mijn advies inschakelt wil je natuurlijk weten wat andere werknemers van mijn hulp vonden. Logisch. Check de reviews hier. Je kunt ook nog even de Google Reviews raadplegen.

Hoe ik jouw zorgen uit handen kan nemen:

Jarenlange ervaring, ik weet waar ik op moet letten;
Volledige controle op meer dan 30 punten zoals WIA-veilig en de ontslagvergoeding;
Persoonlijk advies, ik wil jouw verhaal horen;
Geen risico, want voor werknemers tijdelijk gratis;
’s avonds en in het weekend goed bereikbaar;
Fysieke afspraak mogelijk in Assendelft (Noord-Holland), beeldbellen kan ook;
Tevreden werknemers gingen jou voor: 85+ 5-sterren reviews

Randy Houwertjes, specialist in ontslag na twee jaar ziekte

Randy Houwertjes

Ik ben mr. Randy Houwertjes en ik ben gespecialiseerd in ontslag na twee jaar ziekte. Ik help al jaren werknemers bij vaststellingsovereenkomsten na twee jaar ziekte. Ik help hen met de gratis controle van hun vaststellingsovereenkomst. Alles uit handen geven? Dan kan ook via het totaalpakket onderhandelen.

Direct contact? Bel of stuur mij een WhatsApp op 06-15536231. Ik ben 7 dagen in de week voor jou bereikbaar.