Ga naar de inhoud

Transitievergoeding bij slapend dienstverband in 2025

Transitievergoeding bij slapend dienstverband in 2025

Heb jij een slapend dienstverband in 2025 en wil jij daar alles over weten? Misschien vraag je je af hoe lang een slapend dienstverband kan duren. Of ben je benieuwd of je recht hebt op een transitievergoeding vanwege twee jaar ziekte. Lees dan snel verder.

Wat is een slapend dienstverband na twee jaar ziekte

Een slapend dienstverband betekent:

  • dat je minstens twee jaar ziek of arbeidsongeschikt bent;
  • jouw werkgever geen ontslag voor jou heeft aangevraagd bij het UWV of een beëindigingsovereenkomst / vaststellingsovereenkomst heeft voorgesteld;
  • je dus nog in dienst bent maar geen salaris meer ontvangt omdat de loondoorbetalingsverplichting voor jouw werkgever is gestopt; én
  • je een WIA-uitkering of een WW-uitkering ontvangt (eventueel).

Hoe lang kan een slapend dienstverband duren?

Goede vraag! Een slapend dienstverband kan heel lang duren. En zolang als het slapend duurt, zolang krijg jij geen transitievergoeding. Dat is voor jou waarschijnlijk vervelend. Want doordat je al twee jaar arbeidsongeschikt bent en nu misschien een WIA-uitkering ontvangt is je inkomen al (fors) lager. Dan kan juist de transitievergoeding helpen.

Hoe kan een slapend dienstverband beëindigd worden?

Een slapend dienstverband kan beëindigd worden in de volgende situaties:

  1. de werkgever zegt het slapend dienstverband op na toestemming (een ontslagvergunning) van het UWV;
  2. de werkgever en werknemer regelen samen het ontslag in een vaststellingsovereenkomst na twee jaar ziekte;
  3. de werknemer bereikt de AOW-gerechtigde leeftijd en in zijn of haar arbeidsovereenkomst staat dat het dienstverband dan ook automatisch (van rechtswege) eindigt;
  4. de werknemer overlijdt. In dat geval eindigt de arbeidsovereenkomst ook automatisch (van rechtswege).

WIA en slapend dienstverband

Kun je een WIA-uitkering krijgen terwijl je een slapen dienstverband hebt? Ja, dit is mogelijk. Je hebt namelijk recht op een WIA-uitkering als je:

  1. ten minste 2 jaar (104 weken) ziek bent;
  2. hierdoor niet of minder kan werken; én
  3. door deze ziekte minder dan 65% van het oude loon kan vedienen (dus als je ten minste 35% arbeidsongeschikt bent).

Je leest meer over de vereisten voor een WIA-uitkering op de website van het UWV.

WW en slapend dienstverband

Kun je een WW-uitkering krijgen terwijl je een slapen dienstverband hebt? Ja, dit is mogelijk. Stel dat je minder dan 35% arbeidsongeschikt bent, dan kom je niet aanmerking voor een WIA-uitkering. In dat geval kom je misschien wel in aanmerking voor een WW-uitkering. De exacte eisen lees je op de website van de Rijksoverheid. Het belangrijkste vereiste ziet op het verlies van minimaal 5 werkuren per week. Als de werkgever na twee jaar ziekte het loon niet meer betaalt, dan is hier waarschijnlijk sprake van. Daarmee zou je, ondanks dat je een slapend dienstverband hebt, toch in aanmerking kunnen komen voor een WW-uitkering.

Recht een transitievergoeding bij een slapend dienstverband

Je hebt recht op een transitievergoeding na twee jaar ziekte. Maar dan moet wel het slapende dienstverband beëindigd worden. WIl je dit? Neem dan vandaag nog contact met mij op. Ik kan je hierin begeleiden.

Transitievergoeding slapend dienstverband berekenen

De transitievergoeding voor een slapend dienstverband bereken je door 1/3e maandsalaris te vermenigvuldigen met het aantal jaar dat je in dienst bent gerekend tot het moment van twee jaar arbeidsongeschiktheid.

Wil je dat ik jouw transitievergoeding gratis voor jou bereken? Stuur mij dan even een mailtje (randy@tweejaarziek.nl).

Is een slapend dienstverband verboden?

Nee, een slapend dienstverband is niet verboden. De wet kent namelijk geen verplichting om een slapend dienstverband te beëindigen. Maar er is wel een uitspraak van de Hoge Raad waarin staat dat de werkgever op grond van goed werkgeverschap verplicht is om in te stemmen met een voorstel van de werknemer om het dienstverband te beëindigen (ECLI:NL:HR:2019:1734). Dat kan dan via een vaststellingsovereenkomst / beëindigingsovereenkomst. In dat geval is de werkgever ook verplicht om de transitievergoeding te betalen.

Op bovenstaande geldt wel één uitzondering. Als de werkgever kan bewijzen dat hij een ‘gerechtvaardigd belang’ heeft bij het in stand houden van de arbeidsovereenkomst. Dat is bijvoorbeeld als de werknemer op korte termijn zal herstellen. Het bijna bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd valt hier niet onder.

Hoe werkt pensioenopbouw bij een slapend dienstverband?

Tijdens het slapend dienstverband wordt geen loon meer betaald. Dat betekent ook dat de pensioenopbouw via de werkgever is gestopt. Je komt eventueel wel in aanmerking voor premievrije pensioenopbouw. Doe hier over navraag bij jouw pensioenfonds.

Wat zijn voordelen van een slapend dienstverband voor jou als werknemer?

Er is eigenlijk maar één voordeel voor jou als werknemer. Als jij een slapend dienstverband hebt en je herstelt weer, dan kun je de werkgever vragen om jou weer toe te laten tot het werk.

Voordelen slapend dienstverband voor een werkgever

Het belangrijkste voordeel voor de werkgever is dat zij tijdens het slapend dienstverband (nog) geen transitievergoeding hoeft te betalen.