Ga naar de inhoud

Antwoorden op al je vragen over ontslag na 2 jaar ziek (FAQ)

Als je te maken krijgt met ontslag na twee jaar ziekte, dan komt er veel op je af. Je hebt vast veel vragen. Daarom heb ik speciaal voor jou de 10 meest gestelde vragen over ontslag na 2 jaar ziek op een rijtje gezet! Deze heb ik zo kort mogelijk voor je opgeschreven, zodat het je zo min mogelijk energie kost om ze te lezen.

Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met mij op.

Krijg jij te maken met ontslag na twee jaar ziekte? Claim dan nu jouw gratis check van je vaststellingsovereenkomst.

Top 10 veelgestelde vragen na twee jaar ziek

Veelgestelde vragen twee jaar ziek

1. Mag ik ontslagen worden na twee jaar ziekte?

Ja, meestal wel. Na twee jaar ziekte mag je werkgever je ontslaan als je duurzaam (blijvend) arbeidsongeschikt bent én er geen passend werk beschikbaar is. Als het UWV een loonsanctie oplegt, dan mag je pas ontslagen worden nadat die loonsanctie is afgelopen.

2. Moet mijn werkgever ontslag aanvragen bij het UWV?

Nee, dit hoeft niet altijd. Er zijn namelijk twee ontslagroutes:
1. Ontslag via een vaststellingsovereenkomst, dit is de meest gebruikte en gunstige route voor jou; óf
2. Ontslag via het UWV. Via deze route moet de werkgever aan het UWV bewijzen dat jij niet meer kunt re-integreren in je eigen of ander passend werk bij de werkgever.

3. Waarom is ontslag met een vaststellingsovereenkomst gunstiger dan ontslag via het UWV?

Bij ontslag via een vaststellingsovereenkomst kan er onderhandeld worden over een eerlijk én kloppend ontslag. De eerste belangrijke stap is om jouw vaststellingsovereenkomst te laten controleren. Claim nu de gratis controle van jouw vaststellingsovereenkomst.

4. Kan ik bezwaar maken tegen het ontslag?

Ja. Als je het niet eens bent met de beslissing van het UWV of de voorwaarden van een vaststellingsovereenkomst, dan kun je bezwaar maken. Laat je altijd adviseren door een gespecialiseerd jurist.

5. Wat gebeurt er als mijn werkgever mij niet ontslaat na twee jaar ziekte?

Doet jouw werkgever niets terwijl je twee jaar ziek bent? Dan blijf in in dienst, alleen je krijgt geen salaris meer. Dit wordt ook wel een ‘slapend dienstverband’ genoemd.

6. Mag je werkgever jouw dienstverband slapend houden?

Nee, in principe niet. In 2019 is er namelijk een uitspraak geweest van de Hoge Raad, waarin is bepaald dat werkgevers moeten meewerken aan beëindiging van de arbeidsovereenkomst. En bij een beëindiging zijn zij verplicht om een transitievergoeding te betalen. De werkgever hoeft alleen niet mee te werken als er zwaarwegende redenen zijn en die zijn zeldzaam.

7. Heb ik recht op een transitievergoeding na ontslag na twee jaar ziekte?

Ja. Ook bij ontslag wegens langdurige ziekte heb je recht op een transitievergoeding. Wil je weten hoe hoog jouw transitievergoeding is? Claim dan nu jouw gratis berekening transitievergoeding.

8. Hoe hoog is mijn transitievergoeding na twee jaar ziekte?

De hoogte van jouw transitievergoeding hangt af van je salaris en dienstjaren. Ben je benieuwd naar jouw transitievergoeding? Maak dan gebruik van de berekening van de transitievergoeding.

9. Wie betaalt de kosten voor juridisch advies bij ontslag na twee jaar ziekte?

In 96% van de werknemers die ik bijsta betaalt de werkgever de volledige juridische kosten. En dat is mooi, want zo krijgen die werknemers een eerlijk en kloppend ontslag, zonder dat het hen iets kost! Neem contact met mij op zodat ik je kan vertellen hoe dit werkt.

10. Wat kan ik het beste doen bij ontslag na twee jaar ziekte?

Zorg dat je tijdig juridisch advies inwint. Ik heb vaak al contact met werknemers nog lang niet met ontslag te maken krijgen. Zo kan ik je optimaal voorbereiden op wat er komen gaat. Jij gaat een zorgeloos ontslag tegemoet. Neem direct contact op.

👉 Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met op met Randy Houwertjes

Hoe bereken je de transitievergoeding na 2 jaar ziekte?

Heb je een andere vraag?