Ga naar de inhoud

Vereenvoudigde WIA-beoordeling voor 60-plussers

Vereenvoudigde WIA-beoordeling voor 60-plussers

Groot nieuws! Sinds 1 oktober 2022 is het voor 60-plussers mogelijk om een vereenvoudigde WIA-beoordeling aan te vragen na twee jaar ziekte. Dit heeft het UWV laten weten in een persbericht. Op deze pagina leg ik je uit wat dit nu betekent.

Wat is de vereenvoudigde WIA-beoordeling voor 60-plussers?

De eenvoudige WIA-beoordeling voor 60-plussers betekent dat je niet langer door een verzekeringsarts wordt beoordeeld om te bepalen of je in aanmerking komt voor een arbeidsongeschiktheidsuitkering, de WIA. Je wordt dan alleen beoordeeld door een arbeidsdeskundige.

Vereenvoudigde WIA-beoordeling voor 60-plussers

Waarom kiest het UWV voor een vereenvoudigde WIA-beoordeling voor 60-plussers?

Het UWV zet de vereenvoudigde WIA-beoordeling voor 60-plussers in om de achterstanden weg te kunnen werken. Het UWV heeft al een lange tijd grote achterstanden door een gebrek aan verzekeringsartsen en hoopt op deze manier de werkdruk te verlichten.

Voordelen van de vereenvoudigde WIA-beoordeling

Het grote voordeel is eigenlijk dat je geen sociaal-medische beoordeling meer krijgt. Deze sociaal-medische beoordeling houdt in dat een verzekeringsarts van het UWV bepaalt of je volledig én duurzaam arbeidsongeschikt bent en in aanmerking komt voor een (hogere) IVA-uitkering.

Kom jij in aanmerking voor de vereenvoudigde WIA-beoordeling?

Ben jij:

  1. tussen 1 oktober 2022 en 1 januari 2024 twee jaar ziek; én
  2. op dat moment 60 jaar of ouder?

dan kom jij in aanmerking voor de vereenvoudigde WIA-beoordeling.

Heb jij helemaal geen mogelijkheden meer?

Als de bedrijfsarts vaststelt dat je helemaal geen mogelijkheden meer hebt om te werken, dan kan alsnog de sociaal-medische beoordeling plaatsvinden. Hier heb je ook recht op als je dat wil. Op deze manier wordt niemand benadeeld.

Let op: je hebt recht op de transitievergoeding

Na twee jaar ziekte zal jouw werkgever je waarschijnlijk willen ontslaan. Hij kan daarvoor een vaststellingsovereenkomst (ook wel beëindigingsovereenkomst) aanbieden. Als je die krijgt, laat die dan door mij gratis controleren. Heb je nog geen vaststellingsovereenkomst gekregen? Neem dan alvast contact met mij op. Ik kan je dan alvast gratis tips geven, zodat jij hier zo soepel mogelijk doorheen komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *